UİGAD, İNTERNET DENETİMİ YÖNETMELİĞİNİ DEĞERLENDİRİYOR!

Uluslararası İnternet Gazeteciliği ve Gazeteciler Derneği (UİGAD), internet yayınlarına denetim getiren ve yakında yayınlanacak yönetmelikle ilgili değerlendirme süreci başlattı

UİGAD, İNTERNET DENETİMİ YÖNETMELİĞİNİ DEĞERLENDİRİYOR!
27 Eylül 2018 - 10:41
Uluslararası İnternet Gazeteciliği ve Gazeteciler Derneği (UİGAD), internet yayınlarına denetim getiren ve yakında yayınlanacak yönetmelikle ilgili değerlendirme süreci başlattı. UİGAD Genel Başkanımız Izzet Aydin, “internete sansür” tartışmaları ışığında değerlendirme yapılarak, bir rapor hazırlanacağını söyledi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) bünyesinde hazırlanan yönetmelik, yakında resmen yürürlüğe girecek. Yasal zemini hazır olan yönetmelik, birkaç hafta içerisinde yayınlanacak. İkincil bir mevzuatla birlikte uygulama sahası bulacak yönetmeliğe göre, internet üzerinden yapılan bazı yayınlar RTÜK denetimine girecek.
YÖNETMELİK NE İÇERİYOR?
Türkiye'de internet üzerinden yayıncılık faaliyetleri yürütenler açısından başlayacak yeni döneme ilişkin yönetmelikte yer alan önemli maddelerden bazıları şöyle;
• Video paylaşım platformları artık diğer konvansiyonel radyo ve televizyonlar gibi denetlenecek.
• İnternet medyası yayınları makul bir çerçevenin içine çekilecek.
• İnternet yayıncılığı vasıtası ile yapılan suistimal ve istismarlar önlenecek.
• İnternet medyasında; çocuk istismarı, kadına yönelik şiddet ve şiddet içeren haberler, belli bir çerçeve içerisinde insanların psikolojisini bozmayacak şekilde yer alacak.
• Yayın içeriklerinin kalitesi artırılacak, yayınların bütün mecralarda paylaşımının yapılabilmesi, bütün coğrafyalarda pazarlanabilmesi sağlanacak.
• Sansürsüz, şiddet dolu, küfürlü, çocukların korunmasını dikkate almayan bir içeriklere son verilecek.
İlgili düzenlemeler, RTÜK ve BTK'nın hazırladığı yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla resmen uygulamaya konulacak. Yönetmeliğin hangi internet yayınlarını veya siteleri içerdiği konusunda önümüzdeki günlerde detaylı açıklama yapılacak.
UİGAD, İNTERNET YÖNETMELİĞİNİ TAKİBE ALDI
UİGAD Genel Başkanımız İzzet Aydın, “internete sansür” tartışmaları arasında yayınlanacak yönetmelikle ilgili bir değerlendirme süreci başlattıklarını söyledi. Aydın, yönetmelikteki internet medyasını ilgilendiren maddeleri inceleyerek, bir rapor hazırlayacaklarını belirtti.
Aydın, raporda, yönetmeliğin haber sitelerine etkisi, sitelerin bu konuda ne yapması gerektiği gibi konu başlıklarının UİGAD üyeleri ve kamuoyu ile paylaşılacağını ifade etti.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum