ÜLKELERİN KALKINMASI KESİNLİKLE İHRACATA BAĞLIDIR

Vali Osman Kaymak, ‘Dünya Gümrük Günü’ dolayısıyla Ticaret ve Sanayi Odası Davut Altan Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirilen programa katıldı

ÜLKELERİN KALKINMASI KESİNLİKLE İHRACATA BAĞLIDIR
26 Ocak 2018 - 08:19
Vali Osman Kaymak, ‘Dünya Gümrük Günü’ dolayısıyla Ticaret ve Sanayi Odası Davut Altan Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirilen programa katıldı.
Programa ayrıca, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Turan Çakır, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutan Vekili Sg. Albay Tayfun Paşaoğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, işadamları ve Orta Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü çalışanları ve davetliler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Orta Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Dr. Nurullah Erem günün anlam ve önemi belirten bir konuşma yaptı.
SAMSUN’UN İHRACATI 5 VEYA 6 YÜZ MİLYON DOLAR CİVARINDADIR
Tüm gümrük çalışanlarının 26 Ocak ‘Dünya Gümrük Günü’nü kutlayan Vali Osman Kaymak, ”Gümrükler aslında bir ülkenin giriş-çıkış kapısıdır. Ülkenin kalkınmasındaki önemi büyüktür. İthalat ve ihracatta, kaçakçılığın önlenmesinde güzel hizmetler yapmaktadırlar. Bu yönüyle arkadaşları takdir ediyoruz, kendilerine teşekkür ediyoruz.
Ekonomik değerler açısından ülkelerin kalkınması kesinlikle ihracata bağlıdır. İhracatımızı artırmadığımız zaman ne kadar iş yaparsak yapalım uluslararası rekabet anlamında bir anlamı yoktur. Samsun bu anlamda ithalatı 2 milyar 327 milyon 939 bin 317 USD, ihracatı ise 818 milyon 083 bin 177 USD olarak gerçekleştirmiştir. Samsun’da yapılan 818 milyon dolarlık ihracatın tamamı Samsun'da üretilmiyor. Samsun’da üretilip de Samsun’dan ihraç edilmeyen ürünleri de katarsak toplamda Samsun’un ihracatı 5 veya 6 yüz milyon dolar civarındadır. Samsun sanayileşen ve eğitim düzeyi çok yüksek bir kenttir. Samsun’un bulunduğu konum itibariyle daha ileride olmasını düşünüyoruz. Bunun da temel yolu sanayi, ticaret ve ekonomiyi geliştirerek olur. Tarımsal ürünlerden elde ettiğimiz katma değeri artırmamız gerekir” dedi.
TİCARETİN ÖNEMLİ UNSURLARINDAN BİRİ LOJİSTİK SEKTÖRÜDÜR
 Bu anlamda ilimizde organize sanayi bölgelerinde yoğun bir şekilde çalıştıklarını  dile  getiren Vali  Kaymak,” Kavak Organize Sanayi Bölgesi bitti. Havza Organize Sanayi Bölgesi’nde arsa satışlarımız başladı. Bafra’da iki tane Organize Sanayi Bölgemiz var. Çarşamba Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulum aşaması bitti. 2018 yatırım programına aldık. İnşallah alt yapı çalışmaları başlayacak. Hızlı bir şekilde arsa satışıyla ilimizde sanayileşmeyi artırmak durumundayız. Samsun Bafra ve Çarşamba ovalarıyla bölgenin önemli tarım deposudur. Bizim bu anlamda katma değeri daha da artırmamız gerekmektedir. Hayvancılık ve balıkçılıkta çok iddialıyız. Samsun artık göç veren değil, göç alan bir şehir oldu. Şüphesiz üretimimizi artırmak durumundayız. Daha çok üretmek durumundayız. Onun içinde var olan potansiyelleri en iyi şekilde kullanmalıyız. Dış Ticaretin önemli unsurlarından biri Lojistik sektörüdür.  Samsun; Türkiye, Doğu Avrupa, Karadeniz ülkeleri, Ortadoğu, Orta Asya ülkelerinde yaşayan yaklaşık 600 milyon insan için ithalat ve ihracat kapısı olma potansiyelini taşımakta olan ‘Samsun Lojistik Merkezi’ni Tekkeköy ilçemiz yakınında konumlamıştır” diye konuştu.
2023 YILI İÇİN 5 YÜZ MİLYON DOLAR HEDEF ÇOK ÖNEMLİDİR
Havayolu, Demiryolu, Karayolu ve Denizyolu olmak üzere dört ulaşım aksına sahip olan Samsun’un bu avantajını çok iyi kullanması gerektiğini düşünüyorum vurgusu yapan Vali Kaymak,1 Lojistik köy önümüzdeki sene faaliyete başlayacak. İthalat ve ihracat yapacak işadamlarımızın ihtiyaç duyacağı her şeyi karşılayacak. Lojistik Köy’den büyük bir beklenti içerisindeyiz. Ülkemizde lojistik sektörünün en önemli tesislerinden biri olan Samsun Lojistik Merkezi, girişimcilere, nakliye, depolama, dağıtım ve intermodal taşımacılık imkânları sağlayacaktır. Samsun Lojistik Merkezi’ni hazırlayarak şehrimize kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ülkemizin önüne koyulan 2023 yılı için 5 yüz milyon dolar hedef çok önemlidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın başlatmış olduğu istihdam seferberliğini çok önemsiyoruz. Bu kapsamda kamu kurumları, ticaret erbabımız, tüccarlarımız ve işadamlarımızla el ele verdiğimiz zaman il ve ülke olarak daha iyi yerlere geleceğiz. Bu düşüncelerle ben tekrar Dünya Gümrük Günü’nüzü kutluyor,  hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” şeklinde konuştu.
ülkenin ekonomik kalkınmasına ve ihracat seferberliğine yapmış oldukları katkılarından dolayı firma temsilcilerine Vali Osman Kaymak ve protokol üyeleri tarafından plaket verildi. Daha sonra Orta Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'nün düzenlemiş olduğu 'Endüstri gümrük politikası ve uygulamaları üzerine etkileri' konulu makale yarışmasında dereceye giren personellere ödülleri ve teşekkür belgesi Vali Osman Kaymak ve protokol üyeleri tarafından verildi. Programın sonunda Vali Osman Kaymak ve protokol üyeleri tarafından ‘Dünya Gümrük Günü’ kutlama pastası kesildi.
Köksal ÖNER
şokhaber.net

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum