Uluslararası Kestane Kongresi Başladı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Uluslararası Bahçe Bitkileri Derneği (International Society of Horticultural Scince) tarafından düzenlenen “VI

Uluslararası Kestane Kongresi Başladı
09 Ekim 2017 - 19:24
Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Uluslararası Bahçe Bitkileri Derneği (International Society of Horticultural Scince) tarafından düzenlenen “VI. Uluslararası Kestane Sempozyumu”nun açılış töreni, Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) Konferans Salonu’nda yapıldı.
11 farklı ülkeden katılımcıların yer aldığı sempozyumun açılış törenine; Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Turan Çakır, 19 Mayıs İlçesi Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Sempozyum Düzenleme Komite Başkanı OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, akademisyenler, öğrenciler ve sektör temsilcileri katıldı.
Avrupa’da 62 bin ton kestane üretimiyle Türkiye bu konuda bir liderdir
Sempozyum Başkanı Prof. Ümit Serdar yaptığı açılış konuşmasında; ”Bu sempozyumun ülkemizde düzenlenmesinin çok haklı gerekçeleri vardır. Avrupa’da 62 bin ton kestane üretimiyle Türkiye bu konuda bir liderdir. Kestane ülkemizin Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinde doğal olarak yetişen bir bitki türü olmasıyla bilinir. Bursa ve Aydın de illerimiz kestane üretiminde söz sahibidirler” dedi.
İki ay içerisinde ikinci uluslararası kongremizi düzenledik
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir ise, son iki ay içerisinde ikinci uluslararası sempozyumu düzenlemekten duydukları mutluluğu ifade etti. Prof. Dr. Demir, "İki ay önce sert kabuklu meyvelerden olan fındık üzerine bir kongre düzenlemiştik, bugün de kestane üzerine kongremizi düzenliyoruz. Ümit ediyorum ki kongrelerimizi önümüzdeki süreçte arttıralım. Böylece hem ülkemizin hem de dünya tarımına katkı sağlamak noktasında fakültemiz önderlik rolünü üstlensin. Düzenlediğimiz kongre, ülkemizin önceleri orman ürünü olarak anıla fakat artık bir tarım ürünü haline gelen kestanenin, ülkemizde yetiştirilmesinde ve gıda sanayimize daha çok katkı yapması noktasında önem arz edecektir" diye konuştu.
OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran da, böyle önemli bir sempozyuma ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek yabancı katılımcılar adına üniversiteyi tanıtıcı kısa bir konuşma yaptı.
Bu sempozyum kestanemizin katma değerine büyük fayda sağlayacaktır
Samsun’da önemli oranda kestane üretildiği bilgisini veren Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Turan Çakır, “Tarım ürünlerini ticari metaya dönüştürerek katma değerini yükseltmemiz gerekiyor. Bu sempozyumunda kestanemizin katma değerine büyük faydası olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından konferansa emek veren kişilere plaketleri sunuldu.
13 Ekim’de son bulacak kongrede 63 bilimsel çalışma sunulacak. Ayrıca sempozyum kapsamında OMÜ Ali Nihat Gökyiğit Araştırma İstasyonu ve kestane ormanları gezilecek.

 

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum