Vali Aksoy, Yeni Mahalle'de uygulanmak istenen kentsel dönüşüme engel olacak karara imza attı.

Canik’te kentsel dönüşüme engel  Vali Aksoy, Yeni Mahalle'de uygulanmak istenen kentsel dönüşüme engel olacak karara imza attı

Vali Aksoy, Yeni Mahalle'de uygulanmak istenen kentsel dönüşüme engel olacak karara imza attı.
08 Temmuz 2014 - 19:28
Canik’te kentsel dönüşüme engel 

Vali Aksoy, Yeni Mahalle'de uygulanmak istenen kentsel dönüşüme engel olacak karara imza attı. 

Tüm Türkiye kentsel dönüşüm çalışmalarıyla yenilenirken, Vali Hüseyin Aksoy, Canik Belediyesi tarafından Yeni Mahalle'de uygulanmak istenen kentsel dönüşüme engel olacak karara imza attı. Vali Aksoy, meclis kararına rağmen sınır değişikliğine onay vermezken, Başkan Yardımcısı Seit İleri, "Dosyayı iki ay beklettikten sonra sınır değişikliğine onay vermemek gelişim ve değişime engel olmaktır" dedi.

Canik Belediyesi ilçede Yeşilova ve Gazi Mahallelerinin birleşmesinden oluşan Kuzey Yıldızı Mahallesi'nde Karadeniz Bölgesi'nin en büyük kentsel dönüşümünü uygularken, Yeni Mahalle'de yapılacak dönüşüm için Valilik engeliyle karşılaştı. İlçeyi yakından tanıyan kişilerden oluşan Belediye Meclisi tarafından kentsel dönüşüm bütünlüğünü sağlamak amacıyla alınan Kuzey Yıldızı ile Yeni Mahalle arasında sınır değişikliği kararına Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, dosyayı iki ay bekletmesinin ardından onay vermeyerek, dönüşümü adeta frenledi. Tüm Türkiye’de kentsel dönüşüm çalışmaları hükümet destekli devam ederken ve bütün illerin valileri kentsel dönüşüme destek verirken, Samsun Valisinin Canik’te dönüşüme engel olması garip karşılandı. 

‘2023 HEDEFİNE TERS ZİHNİYET’

Valiliğin, Belediye Meclisi kararına onay vermemesinin kentsel dönüşümü engellediğini belirten Canik Belediyesi Başkan Yardımcısı Seit İleri, "Biz çocuklarımıza daha iyi bir gelecek hazırlamanın derdindeyken, Canik’in hızlı değişimi birilerini rahatsız etmektedir. Kendi egoları için Caniklilere gelişimi çok görenler bu değişimin önünde duramayacaktır. İlçeyi tanıyan ve halkın seçtiği kişilerden oluşan Belediye Meclisi’nin kararına atamayla gelip, bürokratik engeller koyan zihniyeti bu halk çok iyi bilmektedir. Maalesef bu zihniyetler, dünya lideri Sayın Başbakanımız, ‘Daha Zengin ve Daha Özgür Türkiye İçin’ hedefiyle yola çıkan Cumhurbaşkanı Adayımız Recep Tayyip Erdoğan’ın hızına ayak uyduramadığı gibi, O’nun gelişim hedefine, 2023 hedefine de zıt hareket etmektedir” dedi.

PROJE BÜTÜNLÜK KAZANACAKTI

Yaşanabilir bir Canik hedefiyle ilçeyi geleceğe taşımaya çalıştıklarını ifade eden İleri, "Öncelikle çarpık ve düzensiz yapılaşmaların yoğun olduğu sağlıksız yaşam alanlarının bir an önce düzene sokulması hedeflenerek TOKİ Başkanlığı ile ortaklaşa kentsel dönüşüm çalışmaları başlattık. Kentsel Dönüşüm Projesi'nin bütünlüğünü sağlamak, aynı zamanda hizmetlerin daha etkin ve verimli yürütülmesini temin etmek amacıyla yasalara uygun bir şekilde Kuzey Yıldızı ve Yeni Mahalle sınırlarında değişiklik yapılması konusunda alınan Meclis kararı İlçe Kaymakamlığı ve Valiliğe onay için gönderildi. Sınır değişikliği talebimiz, Kaymakamlığın oluşturduğu ve bölgeye vakıf olmayan kişilerden oluşan tespit komisyonu raporundaki gerekçelere dayanılarak Valilik tarafından onaylanmamıştır" şeklinde konuştu.

'ALINMIŞ KARARLAR VAR'

Yeni Mahalle'nin, Gülsan ve Eski Sanayi ile birlikte hurdacılardan oluştuğunu, ancak hurdacıların Tekkeköy ilçesindeki yeni yerlerine taşınmaları gerektiğine dair Samsun 1. İdare Mahkemesi tarafından 2008 yılında alınmış bir kararın bulunduğuna işaret eden Seit İleri, şunları söyledi: " Gülsan ve Eski Sanayi Sitelerinin de Tekkeköy'deki sanayilere taşınması konusunda İller Bankası Genel Müdürlüğü'nce yaptırılan ve 1987 yılında onaylanan imar planlarında bir karar bulunmaktadır. Dolayısıyla Yeni Mahallenin tamamı hurdacılar ve sanayiler taşındığında yeniden ticaret ve konut olarak düzenleneceğinden, nüfusu da buna bağlı olarak yeniden oluşacaktır. Bütün bunlar göz önüne alındığında, komisyonun bölgeyi tanımayan kişilerden oluşturulması, sınır değişikliğine Vali tarafından onay verilmemesi, gelişimi ve değişimi istememekten başka bir şey değildir."

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum