VATANDAŞLAR KAZIKLANIYOR MU ?

VATANDAŞLAR KAZIKLANIYOR MU ?
03 Ocak 2015 - 17:56
HARİTA MÜHENDİSLERİ İSYANDA…

Kadastro işlemleri  5368 sayılı kanun ile lisanslı harita kadastro bürolarına verildi. Verildi verilmesine ama bu iş görünürde kadastronun üzerindeki tespit işlemlerini almak gibi gözükse de kadastronun yapmış olduğu işlemleri piyasada bu bürolara verilerek tekelleşmenin önünü açmış olup diğer harita mühendislik bürolarının işlerine taş koymakta.

Harita bürolarından gelen şikâyetlerde;

Vatandaşın işlerini yapabilmek için çaresiz olarak tek bir yere yöneltmektedir. Örneğin bu iş yokken vatandaş bir parsel tespitini ortalama 150-200 TL gibi bir rakama yaptırabiliyordu. Şimdi ise 400-500 arası bir rakama yaptırıyor. Bu sistem vatandaşa hem ekonomik külfet hem de zaman kaybı getirdi.

Ayrıca hemen yaptırma şansı yok, beklemek zorunda. Ne kadar bekleyeceği iş yoğunluğuna göre değişmekte.

Samsun’da bu işler tek bir büro bakıyor. Tüm Samsun ilçeleriyle beraber tek bir ofise bakıyor. Çok büyük adaletsizlik var? Devlet madem serbest piyasaya bu hakkı verecek piyasadaki bütün bürolara verilse herkes işini yapar ve piyasada sıkışma olmaz.

Harita Mühendislerine sınavsız bu hakkın verilmesi gerektiğini belirten harita büro yetkilileri kadastronun sayısal olmayan bir tarafı kalmadı herkesin gps-  cors cihazı var. Yani bu işleri yapmak artık çok kolay. Bir harita mühendisi imar uygulaması yapıyor. İmar uygulaması yaptığı parsellerin tesbitini yapamıyor. İnşaat yapılacak yerin sorumluluğunu alıyor ama tespit imar durumu için tespit yapamıyor. Bu yasa kuruluşu uygulanışı baştan sona yanlış.

Harita bürolarının iddiasına göre bu bürolar çoğunlukla TKGM teşkilatından ayrılan kişilere verilmektedir.

şokhaber.net

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum