Yapımına 10 yıl önce...

Vali Öz ve Şinik Yapımına 10 yıl önce başlanan 735 dönüm üzerine kurulması planlanan Şinik organize sanayi için ortaya atılan iddiaları bu satırlarda geçtiğimiz hafta dile getirmişti

Yapımına 10 yıl önce...
02 Ağustos 2015 - 23:20
Vali Öz ve Şinik

Yapımına 10 yıl önce başlanan 735 dönüm üzerine kurulması planlanan Şinik organize sanayi için ortaya atılan iddiaları bu satırlarda geçtiğimiz hafta dile getirmişti.

Bu iddiaların aynı zamanda mütevelli heyet başkanı olan Vali Abdul Celil Öz tarafından araştırılarak kamuoyuna aydınlatıcı bilgi vermesini istemiştik.

Konuya son derece duyarlılık gösteren vali Öz alelacele tarafımıza bir açıklama gönderdi. Yaptığı açıklama kesinlikle kamuoyunu aydınlatmadığı ise bir gerçektir.

Bir kere Şinik organize sanayisinin en büyük sorunu yoldur. Yolu yapacak olan büyükşehir belediyesi ortada yoktur. O halen Haçkalı Hoca Baba camiinin yollarını asfaltlamakla meşguldür. Gidemediğin yer senin değildir misali orada yatırım yapacak olan insanlar yol beklemektedir. Yol gelmeden hafriyat yapmak mümkün değildir. Sonunda bu hafriyatı kaldıracak olan kepçe ve kamyonlar oraya yol olursa gidecek. Toplam 735 dönüm arazi kamulaştırılmış ancak 235 dönümü dağıtılmıştır. Geri kalan 500 dönümü yeşil alan olarak ayrılmış. Bu 235 dönüm arazinin 135 dönümü özel tahsis. 60 kişinin müracaat ettiği 100 dönüm için kuraya gidilmiştir.

Örneğin Trabzon belediye meclisi eski üyesi ve eski TTSO Meclis üyesi halen de il başkan yardımcılığı görevini yürüten Arsin ve Beşikdüzü organizede fabrika ve depoları bazı illerde satış mağazaları olan bir şahıs hiç kuraya girmeden buradan arazi tahsis edildiği yolundaki duyumlar doğrumudur?

Doğru ise bu şahsın geçiş üstünlüğü partili olması mıdır?

Vali Öz bunları araştırıp özel tahsislerin neden kuraya katılmadıklarını incelemesi gerekir düşüncesindeyiz.

Ayrıca açıklamalarında iki yıl içinde fabrikasını kurmayanın yer tahsisini iptal ederiz derken geriye dönük olan 10 yılı yok sayması ise düşündürücüdür!

Aslında hukuken Cumhurbaşkanını temsilin oturduğu bu makamda Arsin ve Beşikdüzü organize sanayide şirketlere tahsis edilen arazilerde kurulu bulunan fabrikaların kaç tanesinde üretim yapıldığını kaç tanesinin depo olarak kullanıldığını da incelemesi gerekir düşüncesindeyiz.

Şinik organize sanayide fabrika kurmanın zorluğu bir hayli fazladır.  Arazi engebelidir. Bir dönüm arazide hafriyat yapıp temel açmanın bedeli eski parayla 1 trilyon liradır. Bu şirketlerin bu paraları ödemeleri şirketlerinin cirolarına göre mümkün değildir! Biraz incelendiğinde anlaşılacak ve özel tahsisler dahi kaldıracaktır.

Kanımca burada üretim yapacak Trabzon eski belediye başkanının oğlu 70 dönüm arazide 500 kişi istihdam edeceğim, folklift fabrikası kuracağım demektedir. Bu teklif anında değerlendirmeye alınmalıdır.

Bu şehirde göçü önlemenin yolu istihdamdır. Eğer burada hedef istihdamı arttırmak ise 15 dönüm arazi kura dışı tahsisi yapılarak sonrada iptal edilerek yatırımcının önü kesilmemelidir.

Bunun için başta vali Öz olmak üzere tüm STÖ’ler elini değil başını taşın altına koymalıdır.

Unutmayın at binenin kılıç kuşananındır!

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum