Hüseyin KURT

Hüseyin KURT


Parti Vekili İle Milletin Vekili Arasındaki Fark!...

13 Nisan 2023 - 13:26

Genel seçimlere bir ay gibi kısa bir süre kaldı.
Samsun yeni vekillerini seçecek.
AKP hariç birçok partide adaylarda köklü değişiklikler oldu.
Vekil aday adayları başvurusu devamında vekiller belirlendi.
Bon 20 yılda Samsun’daki vekil adaylarının açıklama, haber, vaat ve projelerini yakından takip etmiş birisi olarak bir tespitim olmuştu; siyasi deneyimi az ve Samsun’a ve verilere hakim olmayanların söylediği ilk şey “İki ovamız var, salça fabrikası, turşu fabrikası kurulsun” oluyordu. Umarım bu dönem adaylar iki ova, salça ve turşu başlamazlar.
Konumuz ovalar, salça ve turşu değil ama yeri gelmişken de belirteyim; Bafra’daki salça fabrikası yıllar önce bir girişimci tarafından işletilmiş ama o dönem bölgede sözleşmeli tarım kültürü üreticilerde oluşmadığından domatesleri Tokat’tan getirmek zorunda kalmış nihayetinde verimli işletememişti.
Gelelim Samsun’a!
Geçtiğimiz günlerde Samsun ve ilçelerine dair SEGE yani Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Endeksi verilerini kaleme aldığımım iki seri köşe yazısı yazmıştım. Merak edenler google’dan “İlçelerin 2022 Karnesi; İlçe 2022 SEGE Verileri” ve “Samsun İlçelerin Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Endeksi (SEGE) Verilerine Göre 1966’dan Bugüne Kıyaslaması” olarak aratabilir.
Vekil adaylarına Samsun için hazırlanan; Lojistik Master Planı, Tarım Master Planı, Turizm Master Planı, İl Gelişim Planı, Samsun İktisadi Rapor: 2022, TR83 Bölgesi GZFT Analizi, Samsun İli Uygun Yatırım Alanları Araştırması, Samsun İli Mevcut Durum Raporu, Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023, Samsun Yatırım Rehberi, Samsun Eğitim Eylem Planı, Samsun İli Yatırım Destek ve Tanıtım Stratejisi, vb. yayınları internetten PDF olarak indirip okumalarını tavsiye ederim.
Gerçi bugün başlanılsa bunları okumak 6 ay alır. Seçime kalmış 1 ay.
Samsun için, siyaseten hizmet etmek için Samsun’u tanımak gerek.
Samsun’u tanımak için de SEGE verilerini oluşturan ana başlıklar olan Demografik, İstihdam, Eğitim, Sağlık, Rekabetçi ve Yenilikçi Kapasite, Mali, Erişilebilirlik, Yaşam Kalitesi göstergeleri ile bunların 60’dan fazla alt göstergelerindeki rakamlara hâkim olmak gerek.
Bu da yetmiyor. Samsun’a dair “parasız” yapılmış anket sonuçlarından sorunlara dair başlıklara hâkim olmak gerek. Tabi bu verileri parti politikaları ile eşleştirmek ve seçmene / vatandaşa doğru iletişim araçları ile uygun mecralarda aktarmanız gerekiyor.
Adayların işi sor!
Zor çünkü bu seçmen / vatandaş sizden önce çok adaylar gördü.
Bu millet konusuna hâkim olmayan vekil adayını bir köy kahvesinde iki soruyla mat eder vesselam.
Ha! O zaman da stres yönetimi ve ilmi siyaset konularına hâkim olmak gerekir ki vatandaş “sizi içerisine çektiği kurnaz siyaset alanına” düşmeyesiniz. Yoksa o alandan çıkamaz, moraliniz bozulur. Hele ki halkın çok ama çok dolu olduğu bu dönemde!
Adayların işinin kolay olacağı hususlar da var;
Seçmen kime oy vermeyeceğini çok iyi biliyor. Tepkisel oy verdiğinde oy vereceği partinin aday profiline bakmıyor. Aday listelerinde çoğunlukla yeni yüzler olduğu için vatandaşın “değişim” talebi yerine getirilmiş oluyor.

***
Bu tespitler uzar gider!
Şunu bilmek gerek. Samsun’da ön seçim yapan bir siyasi parti olmadı. Sadece AKP temayül yoklaması yapsa da mevcut vekiller sokulmadığından sonuçlar ile aday sıralamaları farklı oldu. Bu yapılan temayül yoklamasında 1. sırada çıkan 8. sıra vekil adayının “Milletvekilliği listelerinde bölgemizin hassasiyetlerinin ve beklentisinin dikkate alınmaması nedeniyle AK Parti 8. Sıra adaylığımdan feragat ediyoru.” diyerek adaylıktan istifa etmesinden belli.
Samsun’da seçime girecek partilerde seçime 1 ay kalmasına, 2 seçim birden yapılacak olmasına rağmen büyük bir sessizlik var.
Böylesi bir süreç Türk Siyasi Hayatında eşine az rastlanır bir durum.
Sözün özü; Sahadaki “vekil” adayları partilerin vekil adayları olarak sadece “partivekili” dir. Milletin vekili yani “milletvekili” olabilmek için Samsun’u tanımak, Samsun’a inanmak, Samsunlunun derdi ile dertlenmek, sürekli yanında olmak, gönlünde taht kurmak ve en az bir dönem vekillik yapmak gerek. Yoksa bu Samsun çoook adaylar gördü.
Bu arada Samsun Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Endeksi verilerine göre 81 il arasında 31. sırada. Bakalım Samsun önümüzdeki 5 yılda kaç sıra yükselebilecek.
Kalın sağlıcakla.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum